28.9.09

Ήμουν κι εγώ εκεί!

Την ιδέα μου την έδωσε μια ερώτηση του arkoudou στο twitter:
- Παιδιά έχει κανείς κανένα hint ή συμβουλή για το τι σημαίνει εφορευτική στις εκλογές;

Συνέβη δυο φορές. Η πρώτη όταν ήμουν νέα, πολύ νέα, για την ακρίβεια 18 χρονών. Στις εκλογές του 1985. Ήμουν γραμματέας σε εκλογικό τμήμα κάπου στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, ήμουν και μέλος πολιτικής νεολαίας. Η οποία νεολαία φρόντισε να με τοποθετήσει στη θέση της γραμματέως προκειμένου να έχει «μάτια» μέσα στο εκλογικό τμήμα για να μη γίνει «καμία στραβή»! (Το «τοποθετήσει» καμία σχέση με κομματικό μηχανισμό. Απλά φρόντισε να με φωνάξουν ως γραμματέα. Το πώς γίνεται αυτό μη με ρωτάτε). Η μόνη στραβή που έγινε ήταν ότι παραλίγο να με βιάσει ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος. Φρόντισε μάλιστα στο τέλος να με ξεμοναχιάσει, αφού έφυγαν όλοι, προκειμένου «να καθαρογράψουμε τα δεδομένα» και να βρούμε γιατί δεν ήρθαν να ψηφίσουν αυτοί που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1845 και του 1870. Να 'ναι καλά εκείνο το φανταράκι που τον πήρε χαμπάρι από νωρίς και δεν με άφησε ούτε ένα λεπτό μόνη μαζί του. Στο τέλος το καλό παιδί, με συνόδεψε εκτός του σχολείου και έφυγε μόνο αφού πήρα ταξί για να πάω σπίτι μου.

Η πιο πρόσφατη εμπειρία ήταν στις βουλευτικές του 2000. Γραμματέας πάλι αλλά αυτή τη φορά επειδή με παρακάλεσε ένας γνωστός δικηγόρος για να βοηθήσω μια γνωστή του που ήταν δικαστική αντιπρόσωπος και μάλλον δεν θα τα κατάφερνε μόνη της.

Δεν θα επεκταθώ στα καθήκοντα του γραμματέα. Η ερώτηση στο twitter είχε να κάνει με εφορευτική. Τα μέλη της εφορευτικής παρουσιάστηκαν κατά τις 6.30. Αφού βοήθησαν στο στήσιμο του κέντρου (κούνα θρανία, στήνε παραβάν, βάλε βουλοκέρι στην κάλπη, «ποιος θα κάθεται να καλύπτει τη σχισμή μετά την ψήφο;», κλπ) η δικηγόρος τους εξήγησε τι πρέπει να κάνουν (με τη σειρά που θα κάθονται/στέκονται):

1. Πρώτος στη σειρά θα είναι αυτός που θα παραλαμβάνει την ταυτότητα του ψηφοφόρου χαμογελώντας (ΣτΣ: στο πρώτο δίωρο χαμογελάει, μετά βαριέται τη ζωή του και βρίζει αρχικά από μέσα του, μετά και από έξω του)

2. Δεύτερος στη σειρά θα είναι αυτός που θα ελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας και θα διαβάζει καθαρά το όνομα στη γραμματέα προκειμένου να το βρίσκει και να το σβήνει από τον κατάλογο (το καθαρά έχει να κάνει με την άρθρωση αλλά και την προφορά... όλο αυτό διαδραματίζεται στην Κρήτη και τα συμπεράσματα δικά σας...)

Παρεμβάλλονται γραμματέας και δικαστικός αντιπρόσωπος

3. Τρίτος στη σειρά θα είναι αυτός που θα κάνει πακάκια τα ψηφοδέλτια για να τα δίνει στους ψηφοφόρους. Ο κλήρος έτυχε σε μία ωραία κυρία περίπου 30 ετών η οποία πολύ ευχαρίστως θα το αναλάμβανε αλλά δεν ήξερε γράμματα και έτσι εξαιρέθηκε. Τελείως. Πήγε σπίτι της.

4. Ο τέταρτος έπαιζε σε δύο θέσεις. Πακάκια και σκέπαζε την κάλπη αφού έπεφτε μέσα το φάκελο με την ψήφο.

Η ώρα της ψηφοφορίας έχει πλάκα. Γίνονται διάφορα ευτράπελα και πολλή κοινωνική κριτική, ειδικά τις ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο. Μετά έρχονται και διάφοροι βουλευτές και κουβαλάνε καλούδια. Πλακώνονται οι της εφορευτικής με τους εκλογικούς αντιπρόσωπους που παρευρίσκονται εκ μέρους των κομμάτων για τη διασφάλιση της διαδικασίας. Βλέπεις, η πόλη είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους... Και οι της εφορευτικής άνθρωποι είναι. Και καμιά φορά έχουν και αίμα που βράζει. Έτσι περνάει ευχάριστα η ώρα.

Η πολλή δουλειά είναι το βράδυ. Μετά που κλείνουν οι κάλπες. Η καταμέτρηση υποτίθεται ότι γίνεται μόνο από την εφορευτική, τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τη γραμματέα. Έλα μου όμως που η δουλειά είναι πολλή και δεν θα τελειώσει ποτέ αν δεν βοηθήσουν όλοι. Έτσι εμπλέκονται και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι. Και η δουλειά γίνεται περισσότερη διότι εκτός των άλλων η εφορευτική πρέπει να προσέχει να μην «κλέβουν» οι αντιπρόσωποι στην καταμέτρηση. Να μη βγάζουν άκυρα και λευκά εκεί που δεν υπάρχουν.

Και μετά έρχεται το γράψιμο. Βιβλία, καταμετρημένοι ψήφοι ανά κόμμα ΚΑΙ ανά υποψήφιο, πρακτικά, υπογραφές.... Απ' όλους. ΚΑΙ από τα μέλη της εφορευτικής. Κι έχει πάει η ώρα 5 την επόμενη μέρα και βρωμάς και κολλάς επάνω σου και κοντεύει να τελειώσει αλλά πάντα έχει και κάτι άλλο. Και βρίζεις την τύχη σου που σε έριξε να είσαι εφορευτική.

Ως γραμματέας βρίζεις την τύχη σου όταν πας να πληρωθείς στο δημόσιο ταμείο. Διότι εσύ έβγαλες όλη τη δουλειά και την προετοιμασία (2 μέρες πριν) και όλα τα γραψίματα και τελικά πήρες.. πόσα; το 1/10 από αυτά που πήρε ο δικαστικός αντιπρόσωπος.
Με τις υγείες μου κι άμα το ξανακάνω να πέσει φωτιά να με κάψει!!!

19.9.09

Πεφωτίστηκα Σαββατιάτικα...


Μεσημέρι, και ότι έχω τελειώσει από τη γύρα του Σαββάτου. Περιμένω το λεωφορείο και ακριβώς απέναντι υπάρχει γιγαντοαφίσα που διαφημίζει καλλυντικό προϊόν και συγκεκριμένα ένα consiler*. Πανέμορφο μοντέλο, με υπέροχο μακιγιάζ και τονισμένα με φως τα μάτια ώστε να δίνεται σωστά το μήνυμα. Το σλόγκαν λέει «Illuminator: the best consiler for your eyes».

Καταφτάνουν και κάθονται δίπλα μου μαμά (γύρω στα 35) και κόρη (γύρω στα 12).

- Μαμά, ξέρεις τι σημαίνει «Ιλουμινάτορ»;
- Τι;
- «Πεφωτισμένοι»
- Και «πεφωτισμένοι» τι σημαίνει;
- Μμμμ... κάτι με φως. Κονσίλερ διαφημίζει.
- Τι είναι το κονσίλερ;
- Κάτι που φωτίζει τα μάτια μάλλον.
- Α, φακούς επαφής διαφημίζει...

Ευτυχώς το λεωφορείο ήρθε αμέσως μετά και με πήρε.
Πάντως νομίζω ότι τα καλύτερα μου τυχαίνουν στη Σαββατιάτικη βόλτα!


* για τους μη γνωρίζοντες το consiler είναι καλλυντικό προϊόν που χρησιμοποιείται για να «σβήνει» τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.