9.5.08

Ένα απρόσμενο, ωραίο διάλειμμα


Πάνω που νόμιζα ότι είχα πάρει όλα τα δωράκια μου για το Πάσχα, μου εμφανίζει ο άντρας μου το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου δύο εισιτήρια και επιβεβαίωση διαμονής για μια εβδομάδα στο Άμστερνταμ· «για τη γιορτή σου» μου είπε. Το πόσο χάρηκα δε λέγεται. Είχα μόνο τρεις μέρες για να ετοιμαστώ. Η αναχώρηση ήταν ανήμερα την Πρωτομαγιά. Ευτυχώς οι προβλέψεις για τον καιρό ήταν μάλλον δυσοίωνες, κι έτσι δεν αγχώθηκα για πλυντήρια. Είπα θα πάρω χειμωνιάτικα, οπότε ποιος ο λόγος να αγχωθώ; Βεβαίως, με το που πατήσαμε το πόδι μας στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ είδαμε ότι οι προβλέψεις είχαν πέσει τελείως έξω. Οι θερμοκρασίες όλες τις μέρες που μείναμε ήταν από 21 έως 24 βαθμούς, με έναν τεράστιο ήλιο, πράγμα που μας βόλεψε εντέλει, καθώς βρίσκαμε πάντα να καθίσουμε σε σκιερά τραπεζάκια και παγκάκια, αφήνοντας τους Ολλανδούς να απλώνονται στον ήλιο σαν τις γάτες.

Εξαιρετική βόλτα. Βασικά Άμστερναμ, μια μέρα στην Ουτρέχτη με πολύ πολύ καλή παρέα (ευχαριστούμε Παντελή και Θανάση, περάσαμε φανταστικά) και ένα γρήγορο πέρασμα από το Βόλενταμ, το Μάρκεν, το Ντέλφτ τη Χάγη, και το Μαντούρονταμ.

Πολλές βόλτες, πολύ περπάτημα, πολλές φωτογραφίες, ωραίες βόλτες με καραβάκια, καφέδες στην άκρη του καναλιού σε ωραία μαγαζιά, όπου ο καπουτσίνο έχει το θράσος να κοστίζει 2,10 Ευρώ! Φαγητό σε ωραία εστιατόρια με φοβερό highlight το γεύμα στην Ουτρέχτη σε μια κρυφή καθολική εκκλησία που έχει γίνει εστιατόριο-μπυραρία με μία τεράστια συλλογή από βέλγικες μπύρες.

Βέβαια είχε πολύ κόσμο. Πέσαμε σε εποχή με πολλές γιορτές και αργίες. 30 Απριλίου η μέρα της βασίλισσας οπότε την 1η Μαΐου που φτάσαμε βρήκαμε ένα Άμστερνταμ πολύ βρώμικο. Το οποίο άργησε λίγο να καθαριστεί δεδομένου ότι στις 4 Μαΐου ήταν άλλη αργία, για τα θύματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και στις 5 ημέρα ανεξαρτησίας. Πολυκοσμία, μπυροποσία, φαγητό στο χέρι... χαμός από σκουπίδια.

Για την επιστροφή πληρώσαμε για τη μετάβαση στο αεροδρόμιο, χαράματα, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, 30 Ευρώ, σε εξαθέσιο πολυμορφικό Mercedes. Αναρωτιέμαι τι θα δίναμε αντίστοιχα για το «Ελ. Βενιζέλος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: